Bel ons meteenTwitterLinkedinFacebookHyves

Sint Felix-pakhuis Antwerpen


Geplaatst op 22-12-2011 12:07

Tijdens een korte citytrip in Antwerpen hebben wij een bezoek gebracht aan het Sint Felix-pakhuis in Antwerpen. Een kolos van een pakhuis die vroeger dienst deed als opslagruimte voor veel verschillende goederen. Tegenwoordig is dt enorme pakhuis hoofdzakelijk een plek waar archief wordt opgeslagen voor de gemeente en bedrijven. Zie voor meer foto's ons fotoalbum onder het menu overig-impressie-pakhuizen.

Algemene informatie over het Sint Felix-pakhuis.

Met de bijna 57 meter lange gevel aan het Willemdok is het Sint- Felixpakhuis één van de grootste en meest karakteristieke ‘entrepots’ op het eilandje. Het stapelhuis werd gebouwd op initiatief van de Compagnie Générale de Matériels de Chemin de Fer naar ontwerp van architect Felix Pauwels. Na een twee jaar lange bouw viel het magazijn in december 1861 al ten prooi aan een enorme brand die het pand grotendeels vernielde.

Na de heropbouw, die weer twee jaar duurde, kon het Sint-Felixpakhuis opnieuw in gebruik genomen worden voor de opslag van verbruiksgoederen zoals koffie, hop, graan, kaas, wijn en tabak. Meer dan een eeuw lang zou het pakhuis deze functie vervullen. In 1976 werd het Sint-Felixpakhuis omwille van zijn bijzondere architecturale waarde erkend als historisch monument en was het gebouw gered van de sloophamer, maar niet van de leegstand.

Vanaf 1975 werd nog enkel de benedenverdieping voor opslag gebruikt en stond de rest van de 24.412 m2 opslagruimte leeg. In 1985 verliet de laatste baal tabak het pakhuis en kwam ook de benedenverdieping leeg te staan.

Omdat het stadsarchief aan de Venusstraat uit zijn voegen barstte en niet meer aan de hedendaagse normen op het gebied van klimaatbeheer en brandveiligheid beantwoordde, was het Antwerpse stadsarchief op zoek naar een nieuwe locatie.
Het oude monumentale pakhuis werd getransformeerd tot een modern archief en van 2006 is het stadsarchief gehuisvest in dit gerestaureerde historische stapelhuis.

Foto('s)Andere nieuwsberichten
TwitterLinkedinFacebookHyves

Ruimte calculator

Hoeveel ruimte heeft u nodig? Bereken aan de hand van onze ruimte calculator welke unit bij u past en wat een ruimte kost.

nu berekenen

Opslag reserveren

Extra ruimte nodig? Reserveer hier vrijblijvend u eigen opslagbox in elk gewenst formaat en voor de periode die u zelf nodig heeft.

nu reserveren

Pakkend nieuws