Bel ons meteenTwitterLinkedinFacebookHyves

Stadsgezichten: Pakhuis de Zwijger


Geplaatst op 21-11-2011 11:05

Het stadsgezicht van deze week wil langs een omweg graag nog even aandacht vragen voor de eerder deze maand overleden architect Joop van Stigt, die vooral als restauratiearchitect enorm veel heeft betekend voor het behoud en hergebruik van de architectonische rijkdom van Amsterdam. Tot de talloze Amsterdamse gebouwen die een tweede of derde leven hebben te danken aan het architectenbureau van Joop van Stigt en zijn zoon André, hoort ook Pakhuis De Zwijger.

Koelpakhuis de Zwijger werd gebouwd in de jaren dertig van de twintigste eeuw, volgend op een fusie van twee grote vemen. Na de voltooiing in 1934 werd het een onderdeel van de aaneengesloten bebouwing van vemen, pak- en koelhuizen langs de Oostelijke Handelskade, aan de toenmalige binnenhaven van Amsterdam. Het koelhuis, dat bedoeld was om bederfelijke producten voor langere tijd op te slaan, werd gebouwd naar gezamenlijk ontwerp van architect J. de Bie Leuveling Tjeenk en constructeur K. Bakker. Hun samenwerking resulteerde in een pakhuis dat nog altijd geldt als een van de modernste van zijn tijd. De constructie van het gebouw werd, in navolging van de principes van het Nieuwe Bouwen, geheel uitgevoerd in gewapend beton. Een bijzonder element zijn de paddenstoelkolommen die de uitkragende derde tot en met zevende verdieping dragen. Als bescherming tegen weersinvloeden werd rondom een halfsteens baksteengevel aangebracht. De onderste drie verdiepingen bleven vrij, zodat de constructie niet werd verhuld maar aan de buitenkant duidelijk waarneembaar bleef. Op de blinde gevel aan de oostkant zijn negen namen aangebracht van steden waar het Blaauwhoedenveem, opdrachtgever en eigenaar van het pakhuis, kantoren had.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw verloor het Oostelijk Havengebied zijn oorspronkelijke functie en kwam het koelhuis leeg te staan. Na een geschiedenis van leegstand en kraak werd het gebouw begin 21e eeuw verklaard tot Rijksmonument, waardoor het ingepast moest worden in nieuwe stedebouwkundige plannen voor het Oostelijk Havengebied. Daaraan voorafgaand was al in 2001 dwars door het gebouw de Jan Schaeferbrug aangelegd, die de Piet Heinkade met het Java-eiland verbindt.

De Zwijger werd herontwikkeld tot een verzamelgebouw voor de creatieve industrie. Het architectenbureau J. van Stigt veranderde het gesloten pakhuis in een toegankelijk en in hoge mate transparant gebouw. In de plint werden grote ramen geplaatst, waardoor de entree op de begane grond en de horeca op de eerste verdieping in direct contact staan met de straat. Na afsluiting van de renovatie door Van Stigt kon het gebouw in september 2006 aan een nieuw leven beginnen.

Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam

Bureau: Architectenbureau J. van Stigt
Opdrachtgever: Blaauwhoedenveem (oorspronkelijk) /Stadsherstel (renovatie)
Jaar van oplevering: 1934 (oorspronkelijk) /2006 (renovatie)

Foto('s)



Andere nieuwsberichten
TwitterLinkedinFacebookHyves

Ruimte calculator

Hoeveel ruimte heeft u nodig? Bereken aan de hand van onze ruimte calculator welke unit bij u past en wat een ruimte kost.

nu berekenen

Opslag reserveren

Extra ruimte nodig? Reserveer hier vrijblijvend u eigen opslagbox in elk gewenst formaat en voor de periode die u zelf nodig heeft.

nu reserveren

Pakkend nieuws