Bel ons meteenTwitterLinkedinFacebookHyves

Pakhuis synoniem voor Opslag!


Geplaatst op 16-11-2011 09:35

Er is niks mooier dan een groot Pakhuis, deze gebouwen hebben een unieke en zeer bekende uitstraling. Niet alleen in Amsterdam, maar overal ter wereld staan prachtige Pakhuizen die allemaal hun eigen unieke vormen hebben maar toch ook vaak allerlei overeenkomsten. Het Pakhuis heeft al honderden jaren dezelfde bedoeling, het bieden van opslagruimte. Ondanks dat er steeds vaker gebouwen van deze soort worden omgebouwd, zijn het woord pakhuis en opslag synoniemen.

Vaak droegen deze "pakhuizen" de naam van het land of streek waar de goederen vandaan kwamen of had de naam iets te maken met het soort goederen dat het pakhuis herbergde. Enkele voorbeelden zijn "Afrika", "Madagaskar", "De Korendrager" en "Het Spaanse Huis".

In Amsterdam staan verreweg de meeste pakhuizen, dit omdat Amsterdam vroeger een groot handelscentrum was. De bebouwing langs bekende Amsterdamse grachten als het Entrepotdok, de Brouwersgracht en de Oude Schans bestaat voor het grootste deel uit pakhuizen.

De pakhuizen zijn hoge in baksteen opgetrokken bouwwerken, vaak op smalle en diepe percelen. De gevels eindigen in een top en zijn voorzien van grote met luiken gesloten openingen. In de top is een hijsbalk aangebracht.

Ook in steden als Harlingen, Den Haag, Haarlem en Antwerpen zijn veel pakhuizen te vinden. De meeste pakhuizen staan vanwege de bereikbaarheid aan een gracht. Buiten de grote steden treft men incidenteel nog een gaaf monumentaal pakhuis als overblijfsel van oude industriën, zoals het Rijksmonumentale Tabaksmagazijn in het Land van Maas en Waal, overblijfsel van de de toenmalige tabaksteelt.

De eerste pakhuizen werden rond 1600 gebouwd, daarvoor werden de goederen vaak opgeslagen op de zolders van de kooplieden. Het gemiddelde pakhuis is zo'n 30 meter diep. Het Stadskorenpakhuis (1566) in Schoonhoven is een van de oudere pakhuizen in Nederland. Veel pakhuizen hebben een hijsbalk, deze balk werd gebruikt voor het omhooghijsen van de goederen. Nadat deze hijsbalk haar handigheid had bewezen, werden ook de normale huizen hiermee uitgerust, alleen dan voor het ophijsen van huisraad. Soms werden hijsbalken overkapt met een trijshuis. Grote ondernemingen zoals de VOC lieten veel pakhuizen bouwen, deze stonden vaak in een rij naast elkaar.

Voor meer foto's, kijk onder menu-overige bij impressie

Foto('s)Andere nieuwsberichten
TwitterLinkedinFacebookHyves

Ruimte calculator

Hoeveel ruimte heeft u nodig? Bereken aan de hand van onze ruimte calculator welke unit bij u past en wat een ruimte kost.

nu berekenen

Opslag reserveren

Extra ruimte nodig? Reserveer hier vrijblijvend u eigen opslagbox in elk gewenst formaat en voor de periode die u zelf nodig heeft.

nu reserveren

Pakkend nieuws